Tränings tips

Lösgjord häst
För att få en lösgjord häst så måste du först ha en häst som lyssnar på och lyder dina hjälper. Den måste vara ärlig för hand och skänkel innan du kan börja arbeta med att få den lösgjord i kroppen.
Hästen bör skrittas minst 10 minuter på lång tygel. Därefter ska man korta tygeln och trava under lättridning, traven ska vara taktfast i ett jämt friskt tempo, men det ska inte vara några större krav på hästen. Den ska få gå i sin naturliga form.
Där efter kan man börja arbeta lite med hästen. Man börja med att rida på en ganska stor volt och jobba med att hästen ska vara formad runt inner skänkeln, den ska vara formade efter hur böjt spåret är. I början av arbetet är det bra att jobba på 20 meters volterna. De stora volterna, då blir inte kraven på ställningen i sidan så stor.

När man ska rida på en volt så är det till största delen vikten som styr och bestämmer spåret och vägen. De andra hjälperna är förtydligande åt vikthjälpen. Vid ridning på volt och böjt spår, te.x en hörnpassering så är det inner tygeln som ställer hästen, den verkar vid behov ledande, vilket betyder rakt ut från halsen. Viktigt är att man inte får dra runt hästen i ett ledande tygeltag. Ett ledande tygeltag går ut från hästens hals och tillbaka in i position igen. Detta ska upprepas flera gånger. Effekten av det ledande tygeltaget fungerar ENDAST när handen är på väg ut i från halsen. Det finns därför ingen hjälp att sitta kvar med handen ute. Får man ingen effekt av det ledande tygeltaget får man göra om det. Ibland flera gånger. För att motverka dragande innerhand, rid ett par steg rakt fram på volt spåret och återgå sedan till övningen. 

Ytter tygeln hindrar hästen att förböja sig och reglerar storleken på volten. Ryttaren måste rida balanserat mellan inner och ytter tygel. Ytterhande måste vara medgående i rörelsen för att kunna ge hästen plats att böja sig på. 

Inner skänkeln ska ligga i normalläge. På så vis ger den stöd för böjningen och viktigt är att den ligger stadigt stilla, annars kan det hända att hästen tappar balansen. Inner skänkeln är också framåtdrivande och det är den som ser till att hästen sätter under sig det inre bakbenet. Det är här gymnastik öveningen och det lösgörande arbetet ligger. Viktigt är att iner skänklen inte verkar så kraftigt att hästen flyttar bakbenen utanför frambenens spår. 


Ytter skänkeln ska ligga lite mer tillbaka dragen mot vad inner skänkeln ska. Detso mindre spår man rider på och deto mer böjning man ska ha på hästen desto längre bak ska ytter skänkeln ligga. Denna skillnad på skänkel läge är viktig eftersom ytter skänkeln böjer hästen i bålen runt inner skänkeln. 

Båda skänklarna är alltid framåtdrivande men vid lösgörande arbete så har inner skänkeln ett större ansvar över framåtdrivningen än den yttre.

Det är alltså den inre tygeln och yttre skänkeln som tillsammans ser till att hästen formar sig i bålen runt inre skänkeln.

Tips på lösgörande övningar
:
* Övergångar mellan trav-galopp, galopp-trav
* Övergångar skritt-trav, trav-skritt
* Skänkelvikningar och framdelsvändningar
* Volter och ombyte av volter
* Enkla serpentingbågar
* Förlänga travstegen och galoppsprången en stund
För den lite mer utbildade och rutinerade hästen:
* Skänkelvikning till och från spåret
* Sidvärts på den öppna delen av volten
* Vända igenom volten
* Rida på en åttvolt
* Minska och öka stora volten med hjälp av de sidförande hjälperna

Skäkelvikning in från spåret, volt och skänkelvikning ut till spåret igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0